Traditia Ceaiului Verde

17 martie 2025
traditia ceaiului verde
Publicat pe  Actualizat pe  

Ceaiul verde, supranumit elixirul sănătății este consumat în China de mai bine de 3.000 de ani, datorită numeroaselor sale proprietăți. La început oamenii mâncau frunzele de ceai, ulterior când au început să gătească utiliziând sursele de foc frunzele au fost folosite pentru a prepara efectiv ceaiul, turnând apă fierbinte peste ele.

Diferența dintre ceaiul verde și cel negru este că cel dintâi este oprit din fermentație. Frunzele proaspăt culese sunt trecute prin abur, iar apoi sunt uscate împidicându-se astfel fermentarea. Totodată diferență constă și în gust, proprietăți, mod de preparare și efect asupra organismului uman.

Adevărata istorie a ceaiului verde a început în secolul VIII, când prin fierbere era împiedicată oxidarea frunzelor. La început ceaiul nu era o băutură accesibilă tuturor, însă o dată cu trecerea timpului popularitatea sa a crescut și a ajuns în secolul X la o parte fundamentală a societății și culturii chineze, iar în secolul XIII ceaiul era deja o băutură consumată zilnic de chinezi. Datorită vastei aprecieri, încet, încet au început să se dezvolte varietăți de ceai verde, cea mai specială dintre acestea fiindu-i prezentată împăratului. împachetată într-o panglică galbenă.

În prezent ceaiul verde este cultivat în mai multe locuri din lume: în India, Pakistan, Rusia, China, Argentina.

Ceaiul verde este unul dintre cele mai apreciate ceaiuri, mai ales pentru proprietățile sale de prevenire a bolilor. Vitamina C, proteinele, calciul, fluor, aminoacizi, teina și toate celelalte componente ale ceaiului verde îl fac un excelent antioxidant, diuretic și stimulator cerebral. 

Este recomandat în tratarea depresiei, afecțiunilor cardiovasculare, ajută la buna funcționare a ficatului și previne apariția infecțiilor digestive și respiratorii.

Ceaiul verde subțiază sângele și previne formarea chegurilor de sânge, diminuează riscul atacului de cord sau accidentului vascular cerebral.

De asemenea, ceaiul verde este utilizat cu succes și în cosmetică. Pliculețele de ceai verde nu trebuie aruncate niciodată, deoarece aplicate pe ochi sunt o minune împotriva cearcănelor și a pungilor de sub ochi. Pentru obținerea unui păr strălucitor îl poți clăti cu ceai verde înainte de aplicarea șamponului.

Ceaiul verde este indicat pentru întârzierea îmbâtrânirii tenului, slăbit, reducerea tratrului dentar, prevenirea apariției cariilor, dar și pentru oboseală fizică și psihică.

Ca să beneficiezi de toate proprietățile ceaiului verde este indicat să bei 2-3 câni în fiecare zi, de preferat până în ora 18.00.

Bucură-te și tu de savoarea unui ceai de calitate și relaxează-te.  

Publicat pe  Actualizat pe