Crețișoara este o plantă cu frunze mari rotunjite și flori mici de culoare galbenă grupate în buchețele. Este des asociată cu feminitatea, fiind folosită încă din antichitate pentru tratarea afecțiunile aparatului reproducător feminin.
Se găsește la marginea pădurilor în zonele de deal și de munte și mai poartă denumirea populară de “umbra muntelui” , “umbrarul doamnei” sau “Iarba Maicii Domnului”, fiind considerată a fi o plantă cu o forță vindecătoare extraordinară.
Crețișoara este benefică în caz de:
- sterilitate la femei
- tulburări de menopauză
- hemoragii uterine
- diaree
- leucoree
- fisuri anale
- hemoroizi
- afecțiuni gastrice și intestinale
- diabet zaharat
- anemie
- ciclu menstrual neregulat
- chisturi ovariene
- candidoză bucală
- celulită
- vergeturi
- stomatite
Pentru uz intern este recomandat consumul a 2-3 căni pe zi de ceai de crețișoară astfel pregătit: în 250 ml apă fiartă se lasă la infuzat pentru 5-10 minute o linguriță de plantă.
Pulberea de crețișoară este de folos în afecțiunile acute gastro-intestinale, caz în care se recomandă cure cu câte o linguriță de pulbere de trei-patru ori pe zi, pentru o perioadă limitată de timp, după care se face o pauză.
Ca tratament extern, compresele cu ceai de crețișoară sunt utile în tratarea tenului gras, sau a celui cu pori dilatați. De asemenea, astfel de comprese sunt indicate în tratarea celulitei, vergeturilor și chiar a conjunctivitei.
Cataplasme cu frunze proapsete și zdrobite de crețișoară se aplică pe tăieturi, răni, sau înțepături de insecte.
Ceaiul de crețișoară este contraindicat celor cu alergie la crețișoară sau celor cu hipercoagulabilitate sanguină.
Tu ai acasă ceai de crețișoară sau extract gliceric de crețișoară din gama AdNatura?