Terapia prin muzica

17 martie 2025
Terapia prin muzica

Muzicoterapie este o terapie non-verbală care prin intermediul muzicii și al sunetului ajută la menținerea echilibrului sănătății mintale, fizice și spirituale

Publicat pe  Actualizat pe  

Napoleaon spunea “dintre toate artele, muzica are cea mai profundă influență asupra sufletului.”

O altă terapie nemedicamentoasă este muzicoterapia, adică pe lângă funcțiile sale de relaxare și de educația, muzica poate constitui un remediu terapeutic, de care ne-am bucurat fără să fim conștienți încă din copilărie când adormeam ascultând cântecele de leagăn ale mamelor și bunicilor noastre.

Muzicoterapie este o terapie non-verbală care prin intermediul muzicii și al sunetului ajută la menținerea echilibrului sănătății mintale, fizice și spirituale.

Muzica este considerată a fi una dintre cele mai vechi forme de exprimare umană, care a început simplu prin bătaia din palme, apoi prin izbirea a două bucăti de lemn, în timp omul urmând să-și construiască propriile instrumente precum tobe și fluiere. O dată cu trecerea anilor, muzica a început să fie folosită pentru marcarea unor evenimente cum ar fi nașterea, căsătoria sau moartea. Cântecele mai erau folosite și pentru alungarea spiritelor rele sau pentru invocarea anumitor zei. Cântecele erau folosite și ca remedii pentru anumite boli sau ca ajutor la naștere. Astfel a apărut muzicoterapia în Egiptul Antic, fiind preluată apoi de evrei, greci, romani etc.

Medicii greci îi sfătuiau pe bolnavi să stea cât mai mult timp în locuri liniștite, pe malurile apelor sau în pădure și să asculte muzică. Flautul și lira erau considerate a fi cele mai benefice instrumente în tratarea afecțiunilor.

Platon era un adept al muzicoterapiei și spunea că “armonia sufletului poate fi obținută prin cântec.”

În Evul Mediu existau instrumentiști-terapeuți care erau chemați să îi cânte bolnavului, de cele mai multe ori urmărindu-se un ritual care se spunea că are efecte benefice asupra acestuia.

Savantul român George Constantinescu, creatorul sonicității, întrevedea efectele benefice ale terapiei prin sunet, deoarece muzica acționează asupra psihicului producând relaxare. Eficiente pentru relaxare se spune că sunt sunetele naturii (ciripitul păsărilor, murmurul izvoarelor, foșnetul frunzelor etc.)

Prin intermediul muzicoterapiei se obține liniște și armonie interioară, dezintegrându-se astfel tensiunile nervoase. Muzica ajută la cunoașterea de sine, la înțelegerea și exprimarea emoțiilor, la comunicarea și dezvoltarea personală.

Așadar relaxează-te în compania unei cești cu ceai și destinde-ți trupul, mintea și sufletul cu muzica ce te face să te regăsești.

Publicat pe  Actualizat pe