Musetelul si ceaiul de musetel

9 martie 2025
Musetelul si ceaiul de musetel

Din planta de mușețel cel mai des folosite sunt florile, a căror recoltare se face în momentul în care se deschid, după care se pot folosi ca atare, iar pentru consum îndelungat se recomandă uscarea acestora la umbră.

Publicat pe  Actualizat pe  

Mușețelul este o plantă cunoscută din strabuni care crește și se dezvoltă cu ușurință pe teritoriul țării noastre, proprietățile sale medicinale fiind cunoscute dintotdeauna. Egiptenii erau cei care îl venerau mai mult decât orice altă plantă, datorită proprietăților sale medicinale, fiind oferit drept ofrandă Soarelui. Și medicii din Grecia Antică prescriau ceai din flori de mușețel pentru scăderea febrei și pentru afecțiuni ginecologice.

Din planta de mușețel cel mai des folosite sunt florile, a căror recoltare se face în momentul în care se deschid, după care se pot folosi ca atare, iar pentru consum îndelungat se recomandă uscarea acestora la umbră.

Beneficiile ceaiului de mușețel:

  • asigură o digestie ușoară
  • tratează insomnia
  • protejează pielea
  • previne îmbătrânirea pielii
  • alină durerile menstruale
  • tratează cistitele
  • scade glicemia
  • lupta impotriva stresului
  • detoxifică

Ca majoritatea ceaiurilor și mușețelul poate fi folosit atât pentru afecțiuni interne cât și pentru cele externe. Pentru tratarea celor enumerate mai sus se recomandă consumul a doua-trei căni de infuzie de mușețel pe zi.

Pentru tratarea afecțiunilor de ficat se recomandă prepararea unei infuzii din muşeţel cu albăstrele, rostopască, mentă, anghinare şi sunătoare, astfel consumată infuzia alină durerile.

Substanțele benefice conținute de ceaiul de mușețel ajută la prevenirea răcelilor de sezon, întărind sistemul imunitar, având proprietăți antibacteriene. Ceaiul de mușețel este recomandat și în dieta sugarilor, deoarece calmează durerile provocate de colici.

Totodată mușețelul este benefic și pentru uz extern. O infuzie mai concentrată din planta de mușetel poate fi folosită pentru spălături vaginale, oculare sau bucale. Calmează pielea sensibilă în zonele iritate, dar se folosește și pentru clătirea părului dându-i strălucire.

Gargara cu infuzie concentrată de mușețel tratează inflamațiile amigdalelor, aftele bucale, gingivitele, abcesele dentare și dezinfectează cavitatea bucală.

Inhalațiile cu ceai de mușețel calmează iritațiile mucoasei nazale, iar cataplasmele cu plantă de mușețel sunt recomandate pentru ochii obosiți, ajutând la combaterea cearcănelor. Mușețelul are o largă utilizare și în cosmetică, unde este folosit în prepararea anumitor tratamente care tratează acneea.

Administrarea ceaiului de mușețel nu este recomandată femeilor însărcinate, nici femeilor care alăptează, persoanelor alergice la această plantă și celor cu probleme de coagulare a sângelui.

Bucură-te din plin de beneficiile naturii la tine acasă. Achiziționează tot ce e mai bun din plante din magazinul online AdNatura! 

Publicat pe  Actualizat pe