Ventrilica este o plantă cu rădăcina târâtoare și flori violacee sau albastre. Crește în regiunea alpină și subalpină, pe pajiști, pe lângă pârâuri sau prin păduri. Denumirea populară a acestei plante este “leacul tuturor relelor”. Mai poate fi cunoscută și sub numele de matrice, veronică, vintrilică, șopârliță sau buruiană de perit.
Consumul ceaiului de ventrilică este benefic în cazul colicilor abdominali, al digestiei lente sau dificile, anorexiei, litiazei renale sau biliare, reumatismului sau bronșitei acute.
Printre proprietățile acestei plante putem enumera:
- detoxifierea organismului
- menținerea sănătății aparatului respirator
- îmbunătățirea digestiei
- stimularea poftei de mâncare
- menținerea sănătății pielii
- îmbunătățirea memoriei
- reglarea colesterolului
- scăderea glicemiei
- tratarea afecțiunilor ficatului
Pentru tratarea stărilor de nervozitate este recomandat consumul ceaiului de ventrilică seara înainte de culcare, eliberându-te de stres și asigurându-ți un somn liniștit. Băut o perioadă mai îndelungată ceaiul de ventrilică reduce riscul apariției arterosclerozei și este benefic chiar și în cazuri de infertilitate feminină.
Sucul de ventrilică obținut la storcătorul electric, din florile proaspăt culese, păstrat în frigider în sticluțe mici din care se consumă câte o linguriță de două ori pe zi este eficient în curățarea sângelui și în tratarea afecțiunilor respiratorii.
Rănile cauzate de căzături sau tăieturi pot fi calmate prin aplicarea de comprese cu ceai de ventrilică.
Așadar, după cum poți vedea natura îți pune la îndemână soluții simple și eficiente pentru a-ți apăra organismul și pentru a fi sănătos.