Aromaterapia

17 martie 2025
Aromaterapia

Rădăcinile, tulpinile, frunzele și florile plantelor conțin uleiuri esențiale folosite în aromaterapie, o ramură a fitoterapiei care urmărește stabilirea unui echilibru al minții și al spiritului.

Publicat pe  Actualizat pe  

Rădăcinile, tulpinile, frunzele și florile plantelor conțin uleiuri esențiale folosite în aromaterapie, o ramură a fitoterapiei care urmărește stabilirea unui echilibru al minții și al spiritului.

Masajele, băile și inhalațiile sunt foarte benefice pentru trup și suflet. Aromele inhalate ajung în creier prin intermediul nervilor olfactivi, aflați în nas și au efect doar dacă persoana care inhalează apreciază cu adevarat mirosul degajat de uleiurile esențiale.

Dozele de picături recomandate sunt orientative, deoarece fiecare își dozează picaturile în funcție de cum reacționează la tratamentul prin aromaterapie, de exemplu copii au un simț olfactiv mai bine dezvoltat decât cei mai învârstă, iar femeile reacționează mai puternic la tratament decât bărbații.

Din cele mai vechi timpuri, uleiurile esențiale erau folosit atât în scop religios, cât și terapeutic. Preoții egipteni foloseau astfel de uleiuri pentru îmbălsămare, iar medicii greci, romani și arabi le foloseau în practica medicală. La sfârșitul secolului al XIX – lea, în momentul în care a început fabricarea medicamentelor sintetice, terapia cu produse naturale a cunoscut un declin.

Francezul René Maurice Gatte Fossé este cel care a descoperit proprietățile uleiului de levănțică în anii ’20 și care a continuat studiul uleiurilor esențiale, publicând in 1937 prima carte despre aromaterapia modernă. În prezent numeroși cercetători și medici recurg la beneficiile aromaterapiei.

Este importantă consultarea unui aromaterapeut în momentul în care decizi să începi un tratament cu aromaterapie, deoarece daca folosești și alte medicamente, uleiurile esențiale le pot modifica reacțiile.

Pentru masaj nu folosi niciodată uleiul direct pe piele, deoarece pot apărea reacții alergice sau chiar arsuri.

Inhalația este cea mai eficientă metodă de a absorbi uleiul esențial și se poate realiza prin două metode:

  • pune câteva picături de ulei esențial pe o bucată de pânză și inhalează
  • adaugă câteva picături de ulei esențial într-un vas cu apă, acoperă-ți capul cu un prosop si inhalează vaporii de deasupra vasului timp de 5 minute

Pentru baie amestecă picăturile uleiului esențial preferat cu zece linguri de apă, iar apoi adaugă soluția în apă de baie pentru a nu diminua efectele, apoi închide ușa și ferestrele și relaxează-te.

Poți folosi 7-8 picături de ulei esențial într-un vas cu apă doar pentru baia mâinilor și picioarelor.

Într-un vas cu apă călduță adaugă cinci picături din uleiul esențial dorit, îmbibă o cârpa în soluția astfel obținută și așeaz-o pe locul dureros.

O altă metodă de aromaterapie este cea făcută cu bețișoare parfumate, pe care le lași să ardă, însă trebuie să-ți testezi toleranța la fum, deoarece unele pot avea un miros înecăcios.

De asemenea, te poți bucura de esențele volatile, cu ajutorul unei lampi de aromaterapie, care încalzește apa unde ai adăugat esența și degajă mirosul în încăperea unde îți desfășori activitatea.

Beneficiile uleiurilor esențiale:

  • arbore de ceai: curăță rănile superficiale, are efect antiseptic
  • eucaliptul: limpezește mintea, purifică
  • levănțică: combate anxietatea și stresul
  • măghiranul: calmează și alină stările de melancolie, singurătate și doliul
  • mentă: util în cazul unor șocuri puternice, ajută la calmarea tusei și a durerii în gât
  • rozmarinul: stimulează memoria, calmează indigestia și balonările
  • santalul alb: relaxează și te ajută în caz de insomnie
  • ghimbirul: oboseală, lipsă de concentrare
  • busuiocul: concentrare, entuziasm, veselie
  • salvia: armonie, liniște, inspirație
  • nucșoara: calmant, afrodisiac, revigorant
  • pinul: analgezic, expectorant, antiseptic
  • ylang-ylang: anti-depresiv, euforic, afrodisiac, dezinfectant

Astfel te poți relaxa și în același timp îți poți trata simțurile. 

Publicat pe  Actualizat pe