Tradiția ceaiului în Europa

Tradiția ceaiului în Europa

Ceaiul are o istorie bogată si misterioasă, pe fiecare continent și în fiecare țară există câte o frântură din povestea acestei licori magice. În 1610, pe vremea când Shakespeare mai avea doar șase ani de viață, iar Rembrandt avea doar patru ani, comercianții olandezi au adus pentru prima dată ceaiul în Europa. Apoi, în 1636 a ajuns în Franța, în 1938 în Rusia și în 1650 în Anglia.

Ca de fiecare dată, la vremea aceea ceaiul s-a băut în casele nobililor, deoarece era foarte scump, ulterior răspândindu-se peste tot în Europa. Popularitatea ceaiului a crescut și datorita faptului că oamenii începeau să afle despre proprietățile sale curative. Cu timpul ceaiul și beneficiile sale au fost lăudate de oameni importanți, medici cu renume însă așa cum era de așteptat la scurt timp au apărut și voci care au pledat împotriva ceaiului, susținând că este dăunător și chiar poate aduce moartea și trebuie trimis de urgență înapoi de unde a fost adus.

Abia pe la mijlocul secolului XVII, un medic francez a reușit să restabilească cât de cât părerea oamenilor despre ceai, susținând faptul că trebuie să fie un fel de medicament și de aceea este atât de scump. Până la sfârșitul secolului ceaiul a ajuns să fie subiectul poeziilor și picturilor franțuzești.

Cine ar fi crezut că ceaiul poate avea o istorie atât de controversată, ajungând în timp să fie atât de apreciată și căutat. Tradiția ceaiului diferă în funcție de loc, diferența constând atât în ceea ce privește aspectul, cât și în modul de preparare al ceaiului.

Ceainăriile europene au o înfățișare diferită față de cele britanice, prezentând o gamă largă de sortimente de ceai. Se spune că ceainăriile din Cehia sunt deosebite, deoarece combinațiile de arome sunt inedite, iar felul în care aleg să servească ceaiul este întotdeauna altfel.

În Slovacia ceainăriile au creat o armosferă aparte, folosind muzică de fundal relaxantă. În Germania popularitatea ceaiului este crescută, fiind servit la orice oră a zilei, iar în Franța ceaiul negru este cel mai apreciat de clasa superioară.

Așadar, peste tot în lume ceaiul reprezintă un prilej extrem de plăcut pentru întâlnire și socializare.