Plante otrăvitoare

Plante otrăvitoare

De-a lungul timpului oamenii au învățat că există plante benefice pentru sănătatea organismului, dar și plante care pot pune în pericol starea de bine și chiar viața.

Știai că:

 1. Leandrul, este o plantă ornamentală foarte frumoasă, însă în același timp extrem de periculoasă. Evită ingerarea frunzelor și semințelor acesteia, deoarece pot provoca dureri intestinate, atacuri cerebrale sau chiar decesul.
 2. Crăciunița, plantă ornamentală, foarte populară în preajma Crăciunului, este foarte toxică, putând provoca greață și vărsături dacă este ingerată, iar la contactul cu ochii duce la pierderea temporară a vederii.
 3. Iedera, care ne este tuturor atât de cunoscută, atrage foarte mult prin aspectul său plăcut, însă consumul acesteia provoacă delir și febră, iar contactul cu pielea provoacă iritații și erupții cutanate.
 4. Iasomia, este o plantă decorativă, foarte frumos mirositoare, des folosită în industria cosmetică, însă semințele sale sunt otravitoare.
 5. Salcâmul galben, este un arbust ornamental care rezistă intemperiilor, însă consumat poate aduce moartea.
 6. Mătrăguna, denumită tradițional “floarea codrului” sau “iarba lupului”, este una dintre cele mai otravitoare plante, fructele acesteia putând fi ușor confundate cu cireșele negre, iar consumul a cateva fructe de mătrăgună poate provoca decesul.
 7. Cucuta este o plantă otrăvitoare, des întâlnită în majoritatea regiunilor de la noi din țară, ce poate fi confundată cu pătrunjelul, iar fructele sale cu cele de anason.
 8. Narcisele, albe sau galbene, au bulbul asemănător celui de usturoi sau ceapă și nu este indicat consumului deoarece este toxic.
 9. Ricinul, este o plantă care se cultivă pentru extragerea uleiului de ricin, dar și în scop decorativ. Este atât de toxică încât o singură sămânță poate fi fatală omului.
 10. Lăcrămioara denumită popular mărgăritar, este planta națională a Finlandei, care înmuiată într-un pahar cu apă poate provoca moartea celui care o bea.
 11. Pe cât de gustoase sunt preparatele din radacină de rubarbă, pe atât de otrăvitoare sunt frunzele acesteia, indiferent sub ce formă sunt consumate pot provoca convulsii, hemoragie internă și arsuri la nivelul gurii.
 12. Tisa se găsește în zonele montane și este aproximativ în întegime otrăvitoare. În vremurile îndepărtate, fructele de tisă se foloseau pentru avorturi, însă rezultatul era moarte copilului, dar și a mamei.

Acestea sunt o parte din plantele otrăvitoare, care îți pot pune în pericol sănătatea, de aceea este foarte util să fii tot timpul informat!